Covid

Ja ha passat més d’un any des de que tot va començar i ningú dubta de que la pandèmia ha suposat canvis importants a les nostres vides. La COVID-19 ens ha recordat la nostra fragilitat com a humans i hem vist signes d’esgotament, desafecció, desencantament, desconfiança, rebuig a mesures confuses i contradictòries, fatiga de les videotrucades i cansament de les videoconferències i, sobretot, un sentiment íntim de pèrdua del sentit de moltes coses, en no tenir objectius clars. Cadascú ha respost a la nova realitat a la seva manera, però el dol que haurem de fer passa fer-nos càrrec d’allò que ja no serem, d’allò irrecuperable, i poder continuar amb unes noves perspectives.

Com diu José Ramon Ubieto (2021) a “El mundo pos-covid. Entre la presencia y lo virtual”, convindrà 1) Produir un saber a partir de teixir històries per alleugerir el malestar, 2) Aprendre a conviure amb la incertesa, 3) Valoritzar i acollir la sorpresa com una manera de confiar en les seves invencions, 4) Acceptar els límits i fer allò possible en cada cas, i 5) Recuperar allò que és recuperable, admetent que sempre hi ha pèrdues i que caldrà coratge per inventar noves formes de fer que -sense renunciar a l’ús de les tecnologies i els espais virtuals- no oblidin ni eliminin la presència en les nostres relacions.

En l’àmbit clínic hem constatat alguns símptomes com: ansietat, depressió, tristesa, pors, frustració, estrès, dificultats per elaborar dols, problemes d’ajustament emocional, aïllament, símptomes psicosomàtics, problemes amb el son i l’alimentació, dificultats de concentració… L’Àrea d’Atenció a les Persones i Salut de l’Ajuntament de Gironella ha tingut la sensibilitat de captar les dificultats emocionals generades per la pandèmia de la COVID-19 i la necessitat d’oferir un servei d’atenció psicològica a la seva població. El programa pilot “SAP – COVID – GIRONELLA”, públic i gratuït pels usuaris, es tracta d’una experiència pionera a la comarca del Berguedà, davant la que l’Ajuntament del municipi ha apostat per dirigir-hi recursos i esforços per convertir el servei en una realitat. Una decisió que s’ha fonamentat en la necessitat d’oferir un suport psicològic que fomenti l’esperança, contingui el sofriment, incrementi la capacitat d’afrontament, capaciti a la persona de majors competències personals i socials i afavoreixi la reparació. I, tot plegat, com un instrument higienitzador i potenciador de la salut mental. En definitiva, des del Pla Local de Salut de Gironella i amb el treball conjunt i transversal de Serveis Socials i l’Equip d’Atenció Primària, s’ha volgut donar resposta a la situació del moment i atendre a les persones de Gironella més afectades per la COVID-19 a través del SAP – COVID – GIRONELLA que està en funcionament des del passat mes de març. Ara és hora d’un compromís col·lectiu i aquesta iniciativa n’és un clar exemple.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: